Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stephenie Meyer Alkonyat című regénye káros a fiatalokra

2010.04.26

Az Amerikai Könyvtárszövetség minden évben felsorolja azt a tíz alkotást, amelyeket a leginkább kifogásol, és amelyre a legtöbb szülő és tanár panaszkodik, hogy rossz hatással lehet a fiatalokra. Idén Stephenie Meyer és az Alkonyat sorozat is felkerült erre a listára.

Az Amerika Könyvtárszövetség nyilvánosságra hozta a listáját annak, a tíz könyvnek amelyet távol szeretne tartani a fiatalságtól, megindokolva, hogy mely alkotást miért véli károsnak.

A listán az ötödik helyet szerezte meg
Stephenie Meyer Alkonyat című regénysorozata, ahol leginkább a szexuális tartalmat és a valláshoz való viszonyát kritizálták, amely nem megfelelő a célkorosztály számára. A helytelenített alkotások között szerepel egy Pulitzer-díjas klasszikus is, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót cím könyve, a durva nyelvezete és a benne rejlő rasszizmus miatt.

Évről évre több száz könyvre érkezik panasz, az elmúlt évtized összesített listája élén a Harry Potter áll. A negatív véleményeknek komoly következménye is lehet, eltávolíthatják az iskolai és a nyilvános könyvtárak polcairól az adott kötetet, ahogy erre már több esetben volt példa.