Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Robert Pattinson-Edward

2010.04.15

1986. május 13-án született Londonban, Angliában. Angol színész, modell és zenész.
Édesanyja, Claire egy modellügynökségnél dolgozik, míg édesapja, Richard autókat importál és ad elaz USA-ból.
Rob a Tower House School-t és a Harrodian School-t végezte el, majd egy amatõr színházi csoportba állt be, a Barnes Theatre Company-be. Néhány szerep után szerepelhetett a Tess of the D'Urbervilles címû tv-sorozatban is, majd ez után nagyobb szerepekhez is szerett volna hozzájutni.
,Ekkor igazából csak színész szeretett volna lenni, ám modellként is sikeres pálya állt elõtte. 12 évesen kezdett modellkedni, de csak pár év múlva gondolta komolyan, addig nem igazán foglalkozott vele. ,, Amikor elkezdtem modellkedni, egészen magas voltam, és úgy néztem ki, mint egy lány, és ezért akkoriban rengeteg munkát kaptam. Aztán elkezdetem egyre jobban úgy kinézni, mint egy férfi, és már nem igazán kerestek. Azt hiszem, ez egy szerencsétlen rész a modellkarrieremben.” Ennek ellenére szerepelt a Hackett 2007. õszi kampányában.

Elsõ mondhatni nagyobb szerepe, és egyben színészi pályájának kezdete a német Ring of the Nibelungs (A Gyûrû Átka) címû tvfilmben volt mint Giselher, majd szerepelt még 2005-ben Mira Nair rendezõnõ Vanity Fair filmjében is, de mint sok kezdõ színésznek, az õ jelenetét is kivágták a filmbõl, csak a dvd verzión látható.

2005. májusában részt vett a The Woman Before címû film brit premierjén, ahol megismerte Tom Riley rendezõt, aki késõbb ráosztotta Cedric Diggory karakterét a Harry Potter and the Goblet of Fire címû filmben. Szereplése után a The Times kikiáltotta a British Star of Tomorrow-nak, vagyis magyarra fordítva a Holnap sztárjának. Mások már az új Jude Law-t látják benne.